Informace o alergenech

NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) Č. 1169/2011 ZE DNE 25. ŘIJNA 2011 O POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ O POTRAVINÁCH SPOTŘEBITELŮM nově stanovuje povinnost stravovacích provozů uvádět alergeny obsažené v nabízených pokrmech. Toto nařízení nabývá platnosti od 13. 12. 2014. V naší školní jídelně budou alergeny uváděny na jídelním lístku formou čísla za pokrmem.

Seznam alergenů příloha nařízení 1169/2011:
  1. obiloviny obsahující lepek
  2. korýši a výrobky z nich
  3. vejce a výrobky z nich
  4. ryby a výrobky z nich
  5. jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
  6. sójové boby a výrobky z nich
  7. mléko a výrobky z něj (včetně laktózy)
  8. skořápkové plody – mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy
  9. celer a výrobky z něj
  10. hořčice a výrobky z ní
  11. sezamová semena a výrobky z nich
  12. oxid siřičitý a siřičitany ve vyšších koncentracích
  13. vlčí bob (Iupina) a výrobky z něj
  14. měkkýši a výrobky z nich